הבשורה המשמחת היא שתוחלת החיים בעולם המערבי עולה. המשמעות היא שיותר ויותר ישראלים יכולים לחיות יותר, כאשר מה שחשוב בעיקר לכל אזרח במדינה הוא להתבגר ולהזדקן בכבוד. כדרך העולם והטבע, ככל שמתבגרים ומגיעים לגילאים מתקדמים יותר, כך גם ישנו פוטנציאל לפגיעה בתפקוד ובביצוע פעולות יום יומיות שבעבר איש לא באמת חשב עליהן.

מבחן ADL מהו?

מבחן ADL, או בשמו המוכר יותר לציבור הישראלי – מבחן התלות, הוא מבחן שבאמצעותו ניתן לקבוע האם אדם נחשב סיעודי. כאשר רוצים להגיש תביעת סיעוד עם עו"ד ביטוח סיעודי,  במטרה לקבל סיוע לטובת הפרט, יש לעבור את המבחן הזה. למרות שאיכות החיים של האנשים שעוברים את המבחן משתפרת לאחריו (הודות לסיוע שהם מקבלים), עדיין חשוב לזכור כי מדובר על מבחן שאינו פשוט: הוא יוצר לא אחת מבוכה, שרק על מנת לטשטש אותה עושים הנבחנים מאמצים רבים בכדי להוכיח כי "הם יכולים".

מה שקורה בפועל הוא שאותו מאמץ לא תמיד משקף את התמונה המציאותית, מה שיכול לעתים להקשות על קבלת הסיוע הסיעודי בעקבות תוצאות לא משקפות של המבחן.

מבחן ADL – מהו המבחן ומהי מטרתו?

מבחן התלות מורכב משני תחומים עיקריים:

  • הערכה תפקודית – בדיקת 6 פעולות יום-יום כפי שיפורט בהמשך.
  • הערכה קוגניטיבית – האם הנבדק הוא "תשוש נפש".

המבחן מבקש לבדוק עד כמה הנבדק תפקודי, עד כמה הוא עצמאי ומהי מידת הסיוע הנדרשת שלו. הדגש במבחן ADL (בניגוד למה שרבים נוטים לחשוב) הוא לא על עד כמה קשה לפרט לבצע שלל פעולות שגרתיות, אלא עד כמה הוא זקוק לסיוע בכל אחת מהפעולות היום-יומיות שגרתיות. לכן, בודקים את הדברים הבאים:

  • רחצה
  • קימה ושכיבה
  • להתלבש ולהתפשט
  • אכילה ושתייה
  • ניידות
  • שליטה על סוגרים

על מנת שהנבדק במבחן אכן יהיה זכאי לקצבת הסיעוד, עליו לעמוד בתנאי סף: תוצאות המבחן צריכות לשקף כי הוא אינו יכול לבצע באופן מהותי לפחות 3 פעולות מתוך ששת הפעולות שצוינו למעלה.

האם ניתן לערוך את המבחן פעם נוספת במקרה הצורך?

מטבע הדברים, מצבם של הקשישים לא הולך ומשתפר, וככל שהם מתבגרים כך ניתן להבחין בבירור בפגיעה בתפקוד שלהם. לכן, במקרים אלה יהיה כדאי לבקש לעבור מבחן ADL נוסף שיעריך מחדש את מצבו של הפרט. כך, במידה והסיוע שהוא מקבל חלקי, ניתן להגדיל את אחוזי הסיוע וכך לאפשר לו ליהנות מאיכות חיים גבוהה יותר.

תוצאות מבחן ADL יכולות בסופו של דבר לזכות את הנבדק בסיוע חיצוני באמצעותו הוא יוכל לנהל שגרת יום פשוטה יותר. לדוגמא: ישנם נבדקים שלאחר המבחן נמצאים זכאים לסיוע בדמות עובד זר.

סיוע נוסף יכול להיות בדמות קוד. ישנן משפחות המחליטות להעביר את הקשיש מבית המגורים המוכר לו לבית דיור מוגן המתמחה בטיפול בקשישים סיעודיים. נבדקים שנמצאו עומדים בקריטריונים, יכולים לקבל את הקוד שבאמצעותו ניתן ליהנות מהשתתפות במימון התשלום לבית האבות הסיעודי.

למרות שמבחן התלות מזוהה בעיקר עם האוכלוסייה המתבגרת, חשוב לציין כי גם אנשים צעירים שחלו או עברו תאונות מצערות, זקוקים לסיוע ועל כן הם עוברים את מבחן התלות.

חשוב מאוד לבדוק האם יש ביטוח סיעודי בחברת ביטוח, מכיוון שמדובר בפיצוי כספי גבוה של אלפי שקלים לחודש לכל הפחות.

קראו בהרחבה על חוק סיעוד